Hur smart är ditt hem?

En av nutidens stora trender när det gäller prylar och heminredning, är att allt som kan kopplas upp via Wi-Fi och styras via en app. Så kallade smarta funktioner, även om man nog kan konstatera att några funktioner är smartare än andra. Området som ofta går under begreppet ”smart hem” är under kraftig utveckling, och nya produkter med smarta funktioner kommer hela tiden. Men vad kan man använda tekniken till, och hur fungerar det egentligen? Detta introducerar vi till härunder, utan att dock gå i djupet med alla detaljer.

Typer av prylar som kan kopplas upp

Den kanske vanligaste orsaken till att man önskar att ansluta apparater och maskiner mm trådlöst via Wi-Fi, är att man kan använda sin smartphone eller surfplatta som en slags fjärrkontroll. Du kan få alltifrån Kylskåp, tvättmaskiner och andra vitvaror, till praktiska element såsom rullgardiner, fönster och radiatorer som kan fjärrstyras på detta sätt. Även belysning och själva stickkontakterna till elektriska apparater kan kopplas upp till ”smart hem” funktioner. Man kan även få lås till sina dörrar som kan styras med hjälp av smart teknologi från distans, och man kan koppla sensorer till som kan visa om dörrar och fönster är öppna eller stängda.

Fler konkreta användningsområden

Man kan som sagt fjärrstyra apparater. Detta kan exempelvis användas rent konkret, till att starta sin tvättmaskin eller torktumlare från distans, så att maskinen är färdig lagom till att man kommer hem. Eller så kan man tända och släcka några lampor, när man är på semester, och på så sätt ser det ut som att man är hemma. Men det så finns det även en hel del andra smarta funktioner som kan vara användbara. Bland annat kan man få kylskåp, som själv skickar besked om att någon basisvara håller på att ta slut. Ja rent faktiskt finns det få modeller, som till och med själv beställer varorna som är slut. Andra smarta funktioner handlar om att man har en överblick över sina apparater i en app, och man kan optimera energianvändning, värme och belysning.